دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

رگولاتوري براي «ايرانيان نت» شرط گذاشت

رگولاتوري

یکشنبه ۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۳:۰۰


دوره انحصار پروانه اپراتور شبکه دسترسي فيبر نوري (FTTx) با مصوبه کميسيون تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي به مدت سه ماه با تعيين شروط جديد تمديد شد. در صورتي که ايرانيان نت بتواند شروط تعيين شده از سوي اين کميسيون را در بازه زماني سه ماهه اجرائي کند، کميسيون تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي دوباره به مدت پنج سال دوره انحصار آن را تمديد خواهد کرد.

 وايمکس : دوره حفاظت يا انحصار پروانه ايرانيان نت، روز 31 مرداد ماه سال 95 به پايان رسيد اما با توجه به تمايل سرمايه گذاران خارجي به مشارکت در اين پروژه به شرط تمديد دوره حفاظت و ورود نکردن رقباي جديد و جدي، وزارت ارتباطات به اين اپراتور چراغ سبز نشان داد تا درصورتي که بتواند در اين مدت زمان کوتاه عرض اندام کند، دوره حفاظت آن را تا پنج سال ديگر تمديد کند.

دوره انحصار اپراتور شبکه دسترسي فيبر نوري (FTTx) تا پايان مردادماه جاري درحالي به اتمام رسيد که دولت با تمديد انحصار آن به شرط ورود سرمايه گذار قدرتمندي که بتواند اين اپراتور را از رکود و خمودگي فعلي نجات دهد، موافق است. به گفته وزير ارتباطات اين تمديد انحصار به دليل اجرائي نشدن اين پروژه با شرايط سنتي و چالش هاي موجود در ساختار سهام داري آن است.

* سرمايه گذاران هميشه حاضر

دراين ميان اپراتور آفريقاي جنوبي MTN و يک کنسرسيوم هندي-عربي در کنار چند سرمايه گذار داخلي براي شراکت در اين پروژه رغبت نشان داده اند. MTN که پيش از اين با وجود تمامي سختي هاي تجارت با ايران در شرايط تحريم، تجربه اي از سرمايه گذاري در بازار تلفن همراه ايران را در قالب پروژه اپراتور دوم تلفن همراه دارد، حالاعلاقه مند به سرمايه گذاري در شبکه دسترسي فيبر نوري است تا از فرصت موجود دراين زمينه بهره برداري کند. از سوي ديگر کنسرسيوم هندي-عربي که ظاهرا «بهارتي ايرتل» طرف هندي آن محسوب مي شود و عموما براي سرمايه گذاري به دنبال رد پاي MTN مي رود تا با آن رقابت کند، از ديگر علاقه مندان به سرمايه گذاري در اين پروژه به شمار مي رود.

در اين مدت MTN فرايندهاي جدي تري را براي جلب موافقت دولت ايران به تمديد انحصار و شروع سرمايه گذاري دوباره خود در بازار ايران طي کرده است. به همين منظور هم در پاييز سال 94، تفاهم نامه اي در دفتر وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با حضور MTN و مديران شرکت ايرانيان نت امضا شد که براساس آن طرفين توافق کردند تا زمينه را براي تامين شرايط شراکت در پروژه ايجاد شبکه دسترسي فيبر نوري (FTTx) مهيا کنند.

اين تفاهم نامه به معني عقد قرارداد و اجرائي شدن شروط نبود، بلکه بايد دوره انحصار به پايان برسد و دوباره تمديد شود تا MTN پاي امضاي قرارداد سرمايه گذاري حاضر شود. ازسوي ديگر، تصميم گيرندگان در بدنه وزارت ارتباطات هم برداشتن گام هاي اجرائي براي پيشبرد اين پروژه را ضامن تمديد دوره انحصار تعيين کرده اند. مدت زمان اين تفاهم نامه شش ماهه بوده است و پيش از فرارسيدن مهلت پاياني انحصار منقضي شد و حالاتفاهم ها به شکل رسمي تري درحال طي کردن فرايندها است و با مهلت سه ماهه شکل جدي تري به خود گرفته است.

محمود واعظي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات نيز در تازه ترين اظهارات خود درباره آخرين وضعيت مجوز اپراتور فيبر نوري که قرار بود خدمات دسترسي فيبر نوري به منازل را محقق کند، اعلام کرد: پيش از اين نيز درباره فعاليت اين نوع اپراتور قرار بر تمديد مجوز فعاليت آن بود که دراين زمينه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي براي آن تصميم گيري کرده است.

او افزود: فعاليت اپراتور فيبر نوري تداخلي با فعاليت اپراتورهاي جديد ارتباطات ثابت ندارد و اين اپراتورها مي توانند در تمام محورهايي که پروانه آنها اجازه مي دهد، فعاليت هاي خود را ادامه دهند اما مشکل اينجاست که اپراتورهاي ارائه دهنده خدمات ارتباطات ثابت (FCP) هنوز خودشان را آماده ارائه خدمات نکرده اند اگرنه براي ارائه خدمات FTTC مانعي براي آنها وجود ندارد.

 

* شروط محقق نشده

اين اتفاقات درحالي است که اپراتور چهارم در شرايطي مي‏توانست خواستار تمديد دوران حفاظت از انحصارش باشد که براساس بند‏هاي پروانه‏اش بين 50 تا 60 درصد تعهداتش را در کشور اجرا کرده باشد؛ تعهداتي که براساس آن طبق پروانه، اپراتور چهارم کشور مي تواند خدمات ارتباطي و فناوري اطلاعات شامل خدمات صوت، داده و تصوير يا ترکيبي از آنها را با رعايت مقررات و دستورالعمل‏ هاي مربوطه از طريق شبکه خود به کاربران ارائه کند و مدت اعتبار اين پروانه 10 سال از زمان صدور پروانه (سال 91) و قابل تمديد براي سه دوره پنج‏ساله است. همچنين سازمان تنظيم مقررات براي اين اپراتور نيز دوره حفاظت بازار و امنيت سرمايه‏گذاري در نظر گرفته است؛ به طوري که به مدت چهار سال از تاريخ صدور اين پروانه، پروانه جديدي براي ايجاد شبکه مشابه صادر نخواهد کرد و از پايان سال چهارم تا پايان سال هفتم هم براساس تشخيص کميسيون مي تواند در استان‏هايي که دارنده پروانه به حداقل 50درصد تعهدات توسعه و اجرا عمل نکرده باشد، پروانه هايي جديد با موضوع مشابه اين پروانه صادر کند. اکنون ايرانيان نت با پايان مهلت اعتبار انحصار پروانه خود، براي پيشبرد اهدافش يک سرمايه‏گذار خارجي يافته که با اولين درخواست آن براي سرمايه گذاري به شرط تمديد دوره حفاظت موافقت شده است.

منبع: روزنامه شرق

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو